8372 živih spominov

Spominski projekt v Sloveniji

Spominski projekt v Sloveniji

Ljubljana, 3. marec 2015 – Zavoda Averroes in Pogreb ni tabu v sodelovanju z mnogimi podporniki v Sloveniji organizirata spominski projekt “20 let genocida v Srebrenici”. Na današnji predstavitvi je Mojca Mavec v sodelovanju s preživelima iz Srebrenice, gostjo iz nevladne organizacije Gračaničko keranje ter eno izmed pobudnic projekta Elo Porić iz Zavoda Averroes predstavila aktivnosti projekta. V naslednjih petih mesecih bodo po vsej Sloveniji potekale okrogle mize, literarni in likovni natečaj, različne organizacije bodo gostile cvet Srebrenice, dogajanje pa se bo zaključilo s fotografsko razstavo v Mestni hiši Ljubljana. Častni pokrovitelj obeleževanja spomina na žrtve in genocid v Srebrenici je predsednik države Borut Pahor.

Natanko 50 let po največjem holokavstu v zgodovini človeštva se je v Evropi zgodil grozovit genocid – genocid v Srebrenici. Ubitih je bilo 8.372 bošnjaških mož in dečkov, ki so jih srbski vojaki ločili od družin, postrelili in zakopali v množična grobišča – trupla pa kasneje medsebojno premeščali. Še do danes niso uspeli najti in dostojno pokopati vseh žrtev. Več kot 2.000 žrtev še vedno ostaja neidentificiranih, čeprav 11. julija na pokopališču v Potočarih vsako leto pokopljejo več sto na novo identificiranih posmrtnih ostankov. Letos obeležujemo 20. obletnico genocida v Srebrenici, ki ostaja dokaz, da se iz zgodovine nismo in ne učimo dovolj. Obletnica namreč sovpada s 70. obletnico osvoboditve enega izmed najhujših in največjih nacističnih taborišč smrti Auschwitz, v katerem so bili zaprti tudi številni Slovenci. Grožnja genocida je tudi danes prisotna v številnih delih sveta. Je najgrozljivejši izraz nestrpnosti, ksenofobije in rasizma. Da se kaj takšnega ne bi več ponovilo, moramo o teh zločinih govoriti in vsi prispevati k večji strpnosti in razumevanju med soljudmi.

Slovenske nevladne organizacije v sodelovanju z državnimi institucijami in podjetji vsako leto okrog 11. julija obeležujejo spomin na genocid v Srebrenici. Ob 20. obletnici pa bo potekala vrsta aktivnosti. Danes je preživela iz Srebrenice Almaso Salihović in Hasana Hasanovića ob spremstvu predstavnikov nevladnih organizacij sprejel predsednik države Borut Pahor. Sledila je predstavitev aktivnosti, ki bodo potekale v okviru projekta obeležitve 20. obletnice v hotelu Plaza. Ela Porić, Zavod Averroes: “Samo en cilj ima spominski projekt – ohranjati spomin na dogodke v Srebrenici izpred 20 let in prispevati k temu, da takih zločinov človeka nad človekom ne bi nikoli več dopustili.”

Zgodbi Almase Salihović in Hasana Hasanovića

Aktivnostih projekta

Comments are closed.