8372 živih spominov

Srebrenica

V Srebrenico se je med vojno v BiH (1992–1995) zateklo več kot 30.000 Bošnjakov, potem ko so Združeni narodi aprila 1993 mesto razglasili za varovano območje. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, začele 9. julija 1995, vanjo pa vkorakale 11. julija. Do 19. julija 1995 so ubili več kot 8.000 zajetih Bošnjakov, približno 25.000 žensk, otrok in starejših oseb pa so nasilno pregnali na območje pod nadzorom bosanske vojske. Ta pokol je Meddržavno sodišče v Haagu označilo za genocid. 

V petih dneh je bilo v Srebrenici pobitih 8.372 dečkov, mož in žena. Velika večina žrtev so bili moški. Največ jih je bilo ujetih in v skupinah po dva ali več odpeljanih v prostore osnovnih šol, kulturnih domov ali na travnike, kjer so nanje streljali. Po tem, ko so jih ubili in pokopali v primarne grobnice (v nekaterih grobnicah je bilo pokopanih več kot osemsto ljudi hkrati), so takratne srbske sile pod poveljstvom Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića in številnih drugih generalov čez nekaj mesecev odprli primarne množične grobnice ter z buldožerji in bagri raztrgali, razkosali in razsekali trupla. Dele teles so z vnaprej pripravljenimi tovornjaki premeščali v sekundarne grobnice, mnoge so še vedno neodkrite. Dele trupla dečka iz Srebrenice, čigar primer se nahaja tudi na sodišču v Haagu, so našli v štirih različnih množičnih grobnicah. Te štiri grobnice so bile med seboj oddaljene več kot 30 kilometrov. 

Da bi se primerno spominjali genocida v Srebrenici, je Evropski parlament z resolucijo iz leta 2009 razglasil 11. julij za dan spomina na srebreniški genocid. Predstavniki javnega, kulturnega in političnega življenja po vsej Evropi in svetu spodbujajo ljudi, da se na spoštljiv način spomnijo žrtev in izrazijo solidarnost s preživelimi. Številni ob 11. juliju svoje spoštovanje do žrtev genocida v Srebrenici izkazujejo z nošenjem simbola Srebrenice – bel cvet z enajstimi belimi venčnimi listi in zelenim krožcem, kar simbolizira 11. julij. Bela barva kot barva nedolžnosti in zelena barva kot simbol upanja, življenja sta simbol Srebrenice. Veliko jih obišče tudi spominski center v Potočarjih, kjer se vsako leto odvija spominska slovesnost na visokem nivoju, s čimer izkažejo spoštovanje do žrtev vojne.

Comments are closed.