8372 živih spominov

Projekt

Spominski projekt »20 let genocida v Srebrenici« sta v sodelovanju s številnimi somišljeniki in podporniki pri nas in na tujem razvila in ga izvajata Zavod Averroes in Zavod Pogreb ni tabu. Med marcem in avgustom 2015 bomo v okviru tega nepridobitnega projekta obeleževali dvajseto obletnico genocida v Srebrenici, se spominjali zločinov in žrtev. Genocid v Srebrenici se je zgodil 11. julija 1995, natanko 50 let po holokavstu, največjem genocidu v zgodovini človeštva. Ubitih je bilo 8.372 bošnjaških mož in dečkov, ki so jih srbski vojaki ločili od družin, postrelili in zakopali v množična grobišča – trupla pa kasneje medsebojno premeščali. Več kot 2.000 žrtev še vedno iščejo, da bi jih dostojno pokopali in njihovim družinam prinesli mir.

Dogajanja, ki smo jim priča danes, in dogajanja, ki na mnogih koncih sveta spominjajo na genocidna dejanja, so dokaz, da se iz zgodovine nismo naučili dovolj in se še vedno ne učimo. Genocid je najgrozljivejši izraz nestrpnosti, ksenofobije in rasizma. Organizatorji projekta smo prepoznali priložnost v pozornosti, ki bo namenjena 20. obletnici genocida v Srebrenici, ter tudi osvoboditvi enega izmed največjih in najgrozovitejših nacističnih taborišč v Auschwitzu. Odpreti želimo razpravo o Srebrenici, genocidu in njegovih posledicah, ki jih čuti več generacij zapored, ter spregovoriti o krvavi preteklosti in zločinih, ki jih je človek sposoben prizadejati sočloveku. Prepričani smo namreč, da je izobrazba gonilo napredka in je zgodovinski spomin lahko naš najboljši učitelj. S temi temeljnimi kamni lahko zgradimo strpnejšo in bolj miroljubno ter odprto družbo.

Pester program projekta vključuje okrogle mize in razprave, literarni in likovni natečaj šolarjev in študentov, potovanje cveta Srebrenice po Sloveniji, ekskurzijo v Srebrenico, razstavo in zaključni dogodek.

Natančnejši razpored aktivnosti

Častni pokrovitelj projekta obeleževanja spomina na 20. obletnico genocida v Srebrenici je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Comments are closed.