8372 živih spominov

Mineva 28 let od srebreniškega genocida, ko so enote bosanskih Srbov v Srebrenici in njeni okolici ubile okrog 8000 ljudi, predvsem odraslih moških in mladoletnih fantov.

11. julij je dan, ko se spominjamo enega najhujših genocidov v sodobni evropski zgodovini – genocida v Srebrenici leta 1995. Kljub preteklim letom se na trenutke zdi, da se ozaveščanje o posledicah genocida, izgublja v množici drugih dogodkov, medtem ko se zanikanje in relativizacija grozot še naprej širita. Mineva osemindvajseto leto po genocidu in žalostno ugotavljamo, da sta zanikanje in relativizacija dogodkov v Srebrenici še vedno prisotni. Kljub jasnim dokazom in obsodbam Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo, se nekateri posamezniki in države še vedno trudijo zmanjšati pomen in resnost genocida. To je nevzdržno za celotno družbo predvsem pa za preživele, ki podoživljajo genocid po genocidu. Sodišče v Haagu je poveljnika operacije, generala Ratka Mladića, in takratnega predsednika Republike Srbske, Radovana Karadžića, spoznalo za kriva genocida in ju obsodilo na dosmrtno ječo.

Poleg tega je očitno tudi dejstvo, da se zadostna mera pravičnosti za žrtve genocida v Srebrenici, ni dosegla. Kljub obsodbam nekaterih odgovornih za zločine, se mnogi voditelji in sodelavci še vedno prosto sprehajajo po svetu, brez ustrezne kazni za svoja dejanja. Najhuje od vsega je to, da se sprehajajo po Srebrenici, na očeh preživelih?! Nedavno so točno takšna pričevanja z nami delile štiri pogumne Srebreničanke, ki smo jih letos gostili z namenom ozaveščanja o srebreniškem genocidu skozi spominski program 8372 živih spominov.

Aktualna dogajanja v regiji, politične napetosti, naraščanje nacionalistične retorike in spodbujanje sovraštva, še povečujejo pomen evropskega dneva spomina na genocid v Srebrenici. Potrebno je neprestano krepiti prizadevanja za preprečevanje sovraštva, spodbujanje strpnosti in ohranjanje miru v regiji. 11. julij bi moral biti priložnost, da se soočimo s kritičnimi vprašanji in se zavežemo k preprečevanju procesa, ki vodi do genocida. Vsi, ki se zavedamo kako je človek nagnjen k vedno novim vojnam, sposoben v nedogled ponavljati najbolj nesmiselna grozodejstva, na koncu vse skupaj potlačiti, zasuti s propagando vse z namenom, da lahko živi naprej in da lahko vse skupaj ponovi, se obremenjujemo s spomini in bolečo zgodovinsko izkušnjo. Zato morajo biti procesi sprave pospešeni, saj lahko le na ta način vse generacije uresničijo svoje potenciale in prispevajo k dobrobiti, stabilnosti in sožitju. Vsak izmed nas lahko prispeva svoj del h kolektivni pripravljenosti za preprečevanja nastanka tovrstnih grozodejstev. V kolikor je to iluzorno pričakovanje lahko vplivamo na nastanek in potek diskurza znotraj našega kroga delovanja.

V spominskem centru v Potočarih pri Srebrenici so danes, ob 28. obletnici genocida, pokopali še posmrtne ostanke 30 žrtev. Med njimi so tudi štirje mladoletni fantje, najmlajši med njimi je bil leta 1995 star samo 15 let.

Ela Porić, vodja spominskega programa 8372 živih spominov

 • Novice

  • Minuta molka za žrtve genocida v Srebrenici

   Objavil/a Ela Porić dne 11 julija, 2022

   V današnjem trenutku spomina smo s skromno slovesnostjo ob tem tragičnem dogodku obeležili spomin na 27. obletnico genocida v Srebrenici. V program nas je uvedla priredba skladbe Srebreniškega inferna, ki je besedilo bosanskega pisatelja in pesnika Džemaludina Latića in delo skladatelja Đele Jusića. Srebreniški inferno sta v subtilni izvedbi zapeli sopranistki Katarina Kobal in Urša […]

   Preberi več
  • Posebna spominska projekcija filma Quo Vadis, Aida?

   Objavil/a Ela Porić dne 6 julija, 2022

   V torek, 5. julija 2022, se je v veliki predavalnici Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana odvila posebna spominska projekcija filma Quo Vadis, Aida?, ki je bil leta 2021 na 34. Evropskih filmskih nagradah nagrajen za najboljši evropski film in na 93. podelitvi oskarjev nominiranec za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film. Celovečerec o genocidu v Srebrenici […]

   Preberi več
  • Otvoritev videorazstave Srebrenica. Naša zgodba.

   Objavil/a Administrator dne 15 junija, 2022

   V Ljubljani je bila v ponedeljek, 13. junija 2022, v Muslimanskem kulturnem centru odprta videorazstava Srebrenica. Naša zgodba., na kateri si obiskovalci lahko pogledajo dvajset videozgodb, pričevanj preživelih iz Srebrenice.

   Preberi več
  • Ne pozabimo genocida v Srebrenici

   Objavil/a Ela Porić dne 6 junija, 2022

   Razstava Srebrenica – naša zgodba je rezultat dvoletnega dela, ki ima za cilj ohraniti zgodbe preživelih. Dvajset video zgodb je del srebreniške zgodbe, ki jo spremljajo različne teme, speljane skozi metodologijo ustne zgodovine v smiselnem kronološkem zaporedju.

   Preberi več
  • Srebrenica. Naša zgodba.

   Objavil/a Ela Porić dne 6 junija, 2022

   Videorazstava Srebrenica. Naša zgodba. je pripoved ustne zgodovine, pripravljena v Spominskem centru v Srebrenici – Potočarih, ob podpori Vlade Združenega kraljestva.

   Preberi več
  • Minuta molka za žrtve genocida v Srebrenici

   Objavil/a Ela Porić dne 12 julija, 2019

   Organizatorja spominskega projekta 8372 živih spominov, zavoda Averroes in Pogreb ni tabu, sta v središču Ljubljane na Mestnem trgu, v četrtek, 11. julija 2019, organizirala spominski program oziroma minuto molka za žrtve genocida v Srebrenici.

   Preberi več
  • Ob 24. obletnici od genocida v Srebrenici organiziran pogovor s preživelima pričama genocida Mevludinom Orićem in Suljem Čakanovićem

   Objavil/a Ela Porić dne 3 julija, 2019

   Letos mineva štiriindvajset let od genocida v Srebrenici, najhujšega zločina, kar se jih je zgodilo na evropskih tleh po drugi svetovni vojni.

   Preberi več
  • Dokumentarec Megla Srebrenice (orig: Izmaglica Srebrenice)

   Objavil/a Ela Porić dne 8 marca, 2016

   Ob dvajsetletnici genocida v Srebrenici vas vabimo k ogledu dokumentarnega filma Megla Srebrenice, ki bo med 9. in 17. marcem 2016 potekal v Cankarjevem domu, Slovenski kinoteki in v Kinodvoru.

   Preberi več
  • Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ekipo kolesarjev, ki se bo podala na 800 km dolgo »Misijo miru« do Srebrenice

   Objavil/a Ela Porić dne 13 julija, 2015

   Na pot bo že četrto leto zapored krenilo osemnajst kolesarjev iz sedmih slovenskih krajev, ki se bodo tako poklonili tudi žrtvi osemnajstih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kritičnih časih leta 1995 vzeli dopust, odšli domov v Srebrenico reševat družine, bili tam zajeti in ubiti.

   Preberi več
  • Ljubljana se je poklonila srebreniškim žrtvam

   Objavil/a Ela Porić dne 11 julija, 2015

   Medtem ko je v Srebrenici potekala spominska slovesnost in pokop 136 žrtev genocida, se je ves svet poklonil srebreniškim žrtvam. Tako je bilo tudi v Ljubljani.

   Preberi več
 • Kolumne

  • Razmislek o Srebrenici 28 let kasneje: Pravičnost za žrtve ostaja nedosežena ciljna točka

   Objavil/a Ela Porić dne 10 julija, 2023

   Mineva 28 let od srebreniškega genocida, ko so enote bosanskih Srbov v Srebrenici in njeni okolici ubile okrog 8000 ljudi, predvsem odraslih moških in mladoletnih fantov. 11. julij je dan, ko se spominjamo enega najhujših genocidov v sodobni evropski zgodovini – genocida v Srebrenici leta 1995. Kljub preteklim letom se na trenutke zdi, da se ozaveščanje […]

   Preberi več
  • Srebrenica po Srebrenici

   Objavil/a Ela Porić dne 15 julija, 2022

   Ela Porić, magistrica kulturologije in vodja spominskega programa 8372 živih spominov Ime malega vzhodnobosanskega mesta dandanes simbolizira najhujši pokol v Evropi po drugi svetovni vojni. Srebrenica, ki je dobila ime po nekdanjih rudnikih srebra, je z dogodki julija 1995 postala metafora za brezmejno človeško zlo. Vsakega julija Srebrenica pristane v središču svetovne in politične javnosti. […]

   Preberi več
  • Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici

   Objavil/a Ela Porić dne 11 julija, 2022

   Spoštovani mufti, mag. Nevzet Porić, ekcelence, gospe in gospodje, danes smo se zbrali, da skupaj počastimo spomin na žrtve genocida v Srebrenici pred 27. leti. Odtlej je Srebrenica drugo ime za zločin, spomin in opomin. Danes smo se zbrali, ker nam ni vseeno. Ne želimo pozabiti tragične preteklosti, želimo ustvarjati mirno prihodnost. Vsi smo majhni […]

   Preberi več