8372 živih spominov

Okrogla miza s Sabiho Husić

Začetek: 23. March, 2015 @ 18:00Konec: 23. March, 2015 @ 20:00Address: Hotel Plaza, Bratislavska cesta 8, 1000 Ljubljana

Okrogla miza s psihoterapevtko Sabiho Husić o psihosocialnih posledicah posilstev in drugih vojnih in povojnih zločinov ter nasilnih dejanj.

Pogovor s predstavnicami društev Medica in Žena žrtva rata

Drugi dogodek spominskega projekta 8372 živih spominov je pogovor s predstavnicami društev Medica in Žena žrtva rata. Pogovor o travmah in posledicah vojne v Bosni in Hercegovini bomo predstavili z ženskega zornega kota.

Dejstvo je, da so bili žrtve vojnega sistema in pri tem utrpeli dolgotrajne posledice vsi, ne glede na spol in starost, a so vendarle obstajali načini vojnega ravnanja z ženskami in moškimi. Moški so sodelovali na bojiščih in že tako bili izpostavljeni neposredni nevarnosti, s strani vojnega nasprotnika so bili sistemsko mučeni in ubijani, kar je rezultiralo genocidu v Srebrenici in drugih mestih v Bosni in Hercegovini. Ženske so v celotni zgodbi preživele neznosne travme, spolno nasilje in mučenje. S posledicami spolnega in drugega vojnega nasilja kot tudi povojnega se aktivno ukvarjata dve nevladni organizaciji, ki jih bomo gostili, in sicer Medica in Žena žrtva rata.

Pogovarjali se bomo o vojni v BiH z ženskega zornega kota, preživetemu nasilju, posledicah in poskusih vzpostavitve normalnega življenja in enakopravnega obravnavanja. V pogovoru bodo sodelovale izkušene sodelavke obeh organizacij, in sicer Sabiha Husić in Emira Bajramović ter Bakira Hasečić.

Pogovor bo potekal v ponedeljek, 23. marca 2015, ob 18. uri v hotelu Plaza v Ljubljani.

Predstavitev sodelujočih organizacij in sogovornic:

DRUŠTVO MEDICA IZ ZENICE − strokovna nevladna organizacija, ki deluje od aprila leta 1993 in kontinuirano ponuja psiho-socialno in medicinsko pomoč ženskam in otrokom žrtvam vojnega in kasneje tudi povojnega nasilja. Pri tem vključuje tudi žrtve vojnih posilstev in ostalih oblik vojnega nasilja, seksualnega nasilja v mirnem obdobju, žrtve družinskega nasilja kot tudi žrtve trgovine z ljudmi.

Sabiha-HusicDruštvo Medica deluje na temelju humanističnih in feminističnih principov in pri tem neguje multidisciplinarni pristop, in sicer tako da neposredno povezujejo žrtve preživelih travm in nasilja s pozitivnimi spremembami in pristopi v praksi organizacij, institucij in družbe. Na podlagi dolgoletnih izkušenj ter zgrajenega pristopa in dobre prakse Medica razvija preventivne programe za ostvaritev prevencije in rehabilitacije vojnih in povojnih travm in polne enakopravnosti spolov ter zaščite človekovih pravic.

V društvu Medica deluje varna hiša, telefon SOS, psihološka svetovalnica, otroška hiša oziroma otroški dnevni center, poleg tega so dosegli, da so žrtve nasilja v družini in družbi prepoznani kot uporabniki socialnih pravic v Zakonu o socialni zaščiti.

Delujejo na celotnem področju Bosne in Hercegovine, sedež imajo v Zenici.

Misija društva Medica je pomagati preživelim žrtvam travm in nasilja in pri tem prispevati k zmanjšanju nasilja in diksriminacije žensk in otrok ter doseči večjo in boljšo enakopravnost v družini in družbi.

Njihova vizija je: Življenje brez nasilja in diskriminacije in popolna enakopravnost.

SABIHA HUSIĆ − psihoterapevtka, islamska teologinja in direktorica nevladne organizacije Medica ter dobitnica mednarodne prestižne nagrade ”Ženska sveta 2014”, ki jo dodeljuje ameriška organizacija „Women for Women International“. S strani ”Volonteurope” je izbrana za dobitnico Evropske nagrade za aktivnost in profesionalno delo pri programih v društvu Medica.

DRUŠTVO ŽENA ŽRTVA RATA – Med vojno v BiH 92−95 so bile med najbolj ogroženimi kategorijami prebivalcev ženske, ki so doživele ogromno materialno in psihično škodo. Nad njimi je izvršen zločin spolnega nasilja, fizičnega maltretiranja v takšnih razmerah, ki so nerazumljivi za normalen človeški um. Ženske so množično Bakira_Hasecicubijali, metali v jame in masovne grobnice. Bile so masovno posiljene, zaprte v zaporih in taboriščih, mučene, pregnane s svojih domov in ponižane na najhujše možne načine. Pred temi krutimi dejanji niso uspele ubežati niti deklice med 12 in 14 letom starosti, ki so prisilno ločene od svojih družin in odpeljane na posebno izbrana mesta, kjer so posiljene in mučene. Tako je bilo izvršeno tudi sistemsko posiljevanje predvsem Bošnjakinj. Danes je težko govoriti o številu posiljenih žensk med vojno v BiH. No, ne malo število njih se odloči za molk, ne glede na to kako hudo je, in bolečine ne želijo deliti z drugimi. Zato je društvo Žena žrtva rata prekinilo molk ter zdaj jasno in argumentirano govori o izvršenem vojnem zločinu in posiljevanju med vojno v BiH.

Ko so ženske ugotovile, da bi storilci lahko ostali nekaznovani, so leta 2003 ustanovile društvo Žena žrtva rata, ki se ukvarja izključno s posiljenimi ženskami med vojno v BiH. Društvo je multietnično, multinacionalno in nestrankarsko. Do danes šteje približno tisoč posiljenih žensk, ki so se odločile postati del organizacije, od tega so tri ženske srbske nacionalnosti, osem je pripadnic hrvaške nacionalnosti, ostalo so Bošnjakinje. Z vsakim novim dnem se število žrtev povečuje.

BAKIRA HASEČIĆ − predsednica društva Žena žrtva rata, prihaja iz Višegrada, kjer je živela, ko se je začela vojna v BiH. Preživela je posilstvo in grozno mučenje med vojno v BiH. Skozi organizacijo Žena žrtva rata si prizadeva, da ženske in moški, ki so bili deležni spolnega nasilja, spregovorijo in prekinejo molk ter skupaj nadaljujejo pot do pravične sodbe za storilce groznih dejanj.

Comments are closed.