8372 živih spominov


Kolesarski maraton

Začetek: 05. July, 2015 @ 7:00

maraton

Kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes letos že četrtič organizira sedemdnevni kolesarski maraton Velenje−Bihać−Srebrenica. Kolesarski maraton je vključen v projekt »8372 živih spominov« in sovpada z 20. obletnico najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, ki je bil izvršen v Srebrenici.

Velenjskim kolesarjem se bodo pridružili še kolesarji iz Ljubljane, Dobrne, Prevalj, Grosuplja, Jesenic in Idrije. Ekipa petnajstih kolesarjev in 3−5 članov logistične ekipe iz sedmih krajev Slovenije bo na 800 km dolgi poti prenesla sporočilo miru pod geslom »Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi«.

Slovenska odprava bo na pot krenila 5. julija ob 8. uri izpred Mestne občine Velenje, kjer nas bodo pozdravili župan Občine Velenje gospod Bojan Kontič in drugi občani. Z našim dejanjem bomo počastili tudi 18 nesrečnih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kriznih časih reševali družine in izgubili življenja na tem območju.

Posebnost letošnje odprave je tudi to, da smo ena od najštevilčnejših ekip med 300 kolesarji maratona od Bihaća do Srebrenice in z nami gre na pot najstarejši 74-letni udeleženec. Maraton Bihać–Srebrenica ima mednarodni pomen, saj na njem sodelujejo kolesarji iz najmanj desetih držav.

Projekt pripravljamo z iskreno željo po prispevku k strpnosti v naši družbi, kar je že prepoznal predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj in govornik na osrednji komemoraciji v Potočarjih.

Maraton bo potekal na relaciji
Velenje–Karlovec–Bihać–Jajce–Sarajevo–Srebrenica
od 5. do 11. julija 2015

Kolesarska trasa je predvidena po naslednjem planu:

Prvi dan, 5. julij 2015 (Velenje–Karlovec)
Ekipa se bo na pot odpravila s Titovega trga oziroma izpred Mestne občine Velenje ob 8. uri. Kolesarili bomo do Karlovca, kjer bomo po 180 prekolesarjenih kilometrih prvič prenočili.

Drugi dan, 6. julij 2015 (Karlovec–Bihać)
Drugi dan bomo prekolesarili 110 km in prispeli v Bihać.

Tretji dan, 7. julij 2015 (Bihać)
Tretji dan je namenjen za počitek, zbiranje udeležencev in sestanek z organizatorji, s klubom ekstremnih športov Limit iz Bihaća. Tu se bo za nadaljnji maraton prijavilo približno 300 kolesarjev iz več držav.

Četrti dan, 8. julij 2015 (Bihać–Jajce)
Četrti dan se bomo na pot odpravili iz Bihaća, prekolesarili 160 km in prispeli v mesto Jajce.

Peti dan, 9. julij 2015 (Jajce–Sarajevo)
Peti dan našega maratona bomo začeli v mestu Jajce, prekolesarili 144 km in prispeli v Sarajevo, glavno mesto Bosne in Hercegovine.

Šesti dan, 10. julij 2015 (Sarajevo–Srebrenica)
Šesti dan kolesarskega maratona je tudi najzahtevnejši del poti, saj bomo iz Sarajeva prekolesarili 196 km in prispeli v Srebrenico.

Sedmi dan, 11. julij 2015 (Srebrenica–Velenje)
Sedmi dan se bomo kolesarji udeležili pogreba žrtev genocida, se družili z drugimi prisotnimi in se v popoldanskih urah s kombiji odpravili proti Sloveniji.

Zahvaljujemo se Mestni občini Velenje, podjetjem Esotech, APS in zavarovalnici Tilia,ki so podporniki in pokrovitelji kolesarskega maratona »Velenje−Srebrenica 2015«.

 

 

Comments are closed.