8372 živih spominov

Srebrenica. Naša zgodba.

Videorazstava ob 27. obletnici genocida

Videorazstava Srebrenica. Naša zgodba. je pripoved ustne zgodovine, pripravljena v Spominskem centru v Srebrenici – Potočarih, ob podpori Vlade Združenega kraljestva. Videozgodbe so del stalne zbirke Spominskega centra v Srebrenici, postavljene v zloglasni tovarni akumulatorjev v Srebrenici. Avtor videorazstave je kustos Spominskega centra v Srebrenici in preživela priča genocida, Hasan Hasanović. Pri pripravi videozgodb so uporabljeni materiali, ki jih Spominski center pripravlja in hrani za različne raziskovalne projekte v sodelovanju z Balkansko raziskovalno mrežo in Muzejem vojnega otroštva.

Spominski center v Srebrenici posebno pozornost namenja ustni zgodovini in arhiviranju zgodb preživelih prič genocida. Razstava Srebrenica – naša zgodba je rezultat dvoletnega dela, ki ima za cilj ohraniti zgodbe preživelih. Dvajset videozgodb je del srebreniške zgodbe, ki jo spremljajo različne teme, speljane skozi metodologijo ustne zgodovine v smiselnem kronološkem zaporedju.

Videorazstava Srebrenica – naša zgodba je del spominskega projekta 8372 živih spominov, ki je nastal leta 2015, ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, in sicer z namenom ohranjanja zgodovinskega spomina ter grajenja bolj strpne, miroljubne in odprte družbe.

Videopričevanja si lahko pogledate v razstavnem prostoru Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani (Džamijska ulica 10) vsak dan od 10. do 20. ure, in sicer od 13. junija do 1. septembra 2022.

Comments are closed.