8372 živih spominov

Mirni shod v spomin na žrtve ob 20. obletnici genocida v Srebrenici

V soboto, 11. julija 2015, bo v Potočarih pri Srebrenici (BiH) potekala še ena komemoracija, na kateri bodo pokopane nove identificirane žrtve genocida v Srebrenici. Tokratna komemoracija je posebna, saj od množičnega poboja civilov, najhujšem po drugi svetovni vojni, mineva 20 let.

Ob okrogli obletnici bosta organizatorja spominskega programa 8372 živih spominov zavoda Averroes in Pogreb ni tabu v sodelovanju z Amnesty International in drugimi nevladnimi organizacijami v spomin na nedolžnih 8372 … življenj, ki so ugasnila v Srebrenici leta 1995, priredila mirni shod po Ljubljani.

Zato vas vabimo, da se nam v soboto, 11. julija 2015, ob 11. uri, pridružite na ploščadi Trga republike pri Parlamentu v Ljubljani in sodelujete na mirnem shodu po Ljubljani ter tako oddate spomin in čast nedolžnim Srebreničanom. Koloni se lahko kjerkoli na poti do Prešernovega trga pridružijo tudi mimoidoči. Združenje Ženske Srebrenice, ki združuje preživele matere in žene, vsakega 11. v mesecu kontinuirano že dvajset let organizirajo mirni shod s posebno verigo, na kateri so izobešeni vezeni kosi blaga z imeni izgubljenih življenj v srebreniškem genocidu. Tokrat bo mirni shod potekal v Ljubljani in veriga bo po dvajsetih letih prvič zaokrožila svojo pot zunaj meja BiH − prvič v Ljubljani.

Pot bo potekala od Trga republike prek Slovenske ceste in Čopove ulice, po Hribarjevem nabrežju prek Šuštarskega mosta proti Mestni hiši, kjer je trenutno razstavljena razstava o Srebrenici. Prek Stritarjeve ulice bo pot vodila do Prešernovega trga, kjer bo sklenjen krog in organizirana minuta molka.

Vabimo vas, da ste del mirnega shoda in da kos blaga, eno usodo, eno življenje popeljete po kratki poti skozi središče Ljubljane do glavnega stičišča na Prešernovem trgu, kjer bo ob 12. uri ob izvedbi Srebreniškega inferna organizirana minuta molka. S tem dejanjem poleg oddajanja časti in spomina želimo spomniti in opozoriti na genocid, ki se je zgodil v srcu Evrope še ne tako dolgo nazaj, in na vse Srebrenice, ki se še danes dogajajo po svetu. Bodite del multietnične kolone, ki predstavlja in podpira mir, dostojanstvo, človekove pravice in svobodo.

Mirni shod je tudi zadnji dogodek v nizu dogodkov znotraj spominskega programa 8372 živih spominov, ki jih od marca 2015 organizirata zavoda Averroes in Pogreb ni tabu.

Tags:

Comments are closed.