8372 živih spominov

Kolesarski maraton Velenje–Srebrenica 2015

Kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in s Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes letos že četrtič organizira sedemdnevni kolesarski maraton Velenje−Bihać−Srebrenica. Kolesarski maraton je vključen v projekt »8372 živih spominov« in sovpada z 20. obletnico najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, ki je bil izvršen v Srebrenici.

Sprejem v zlatem salonu

Predsedniška palača, zlati salon, Erjavčeva 17, LJUBLJANAFoto: Nebojsa Tejic/STA

Velenjskim kolesarjem se bodo pridružili še kolesarji iz Ljubljane, Dobrne, Prevalj, Grosuplja, Idrije in z Jesenic. Ekipa petnajstih kolesarjev in 3−5 članov logistične ekipe iz sedmih krajev Slovenije bo na 800 km dolgi poti prenesla sporočilo miru pod geslom »Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi«.

Slovenska odprava bo na pot krenila 5. julija ob 8. uri izpred Mestne občine Velenje, kjer nas bodo pozdravili župan Občine Velenje gospod Bojan Kontič in drugi občani. Z našim dejanjem bomo počastili tudi 18 nesrečnih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kriznih časih reševali družine in izgubili življenja na tem območju.

Posebnost letošnje odprave je tudi to, da smo ena od najštevilčnejših ekip med 300 kolesarji maratona od Bihaća do Srebrenice in z nami gre na pot najstarejši 74-letni udeleženec. Maraton Bihać–Srebrenica ima mednarodni pomen, saj na njem sodelujejo kolesarji iz najmanj desetih držav.

Projekt pripravljamo z iskreno željo po prispevku k strpnosti v naši družbi, kar je že prepoznal predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj in govornik na osrednji komemoraciji v Potočarjih. Predsednik je skupino kolesarjev sprejel v četrtek, 2. julija 2015, pred njihovim odhodom.

Predsednik republike Borut Pahor bo sprejel ekipo kolesarjev Slovenije za Srebrenico 2015

Tags:

Comments are closed.