8372 živih spominov

Pobudniki projekta

Pobudniki projekta obeleževanja obletnice genocida v Srebrenici smo člani nepridobitnih organizacij, prostovoljci, ki s svojim siceršnjim delom odpiramo redko postavljena vprašanja.

Projekt je s strani zavoda Pogreb ni tabu in Zavoda Averroes zaživel leta 2015, ob 20. obletnici genocida v Srebrenici. Teme, s katerimi se zavoda ukvarjata, se dopolnjujejo, njihovo stičišče pa je bilo ravno pri genocidu v Srebrenici. Letos program poteka pod okriljem Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Člani skupnosti so večinoma Bošnjaki, številni med njimi so bili žrtve genocida v Srebrenici, zato je občutek odgovornosti o opozarjanju na storjen genocid toliko večji.

Od leta 2015 je spominski projekt 8372 živih spominov prepoznaven program v slovenski javnosti. Projekt vsako leto opozarja na enega od najgrozovitejših izrazov nestrpnosti, ksenofobije in rasizma na evropskih tleh, pri tem pa ponuja tudi priložnost, da vsakič znova izrazimo svoje prepričanje, da so izobrazba, spoštovanje drugačnosti in sožitje gonilo napredka in razumevanja med ljudmi.

Grožnja za genocid je še vedno prisotna v številnih delih sveta. Nemočno smo genocid opazovali v Srebrenici, kasneje v Gazi, Siriji, danes v Ukrajini. Gre za zadnji in najgrozljivejši izraz nestrpnosti, ksenofobije in rasizma. Da se kaj takšnega ne bi ponavljalo, moramo o teh zločinih govoriti ter skupno in posamično prispevati k večji strpnosti in razumevanju med ljudmi. Spominski projekt 8372 živih spominov je naše skupno vodilo k strpnejši in bolj odprti družbi.

Comments are closed.